Behöver du tanka?

Så väljs det bästa tankkortet

För att uttrycka det milt har bensin- och dieselpriserna fluktuerat rätt rejält de senaste åren. Med ett tankkort är det möjligt att minska drivmedelskostnaderna, både när priserna är höga och låga, och samtidigt avnjuta förmåner och sparkonto.

Skillnaden mellan tankkort och kreditkort

Kreditkort är betalkort som kan användas för att köpa produkter och tjänster, med möjligheten att betala senare – alltså på kredit. Ett tankkort är i grunden ett vanligt kreditkort, men som erbjuder rabatt på bensin och diesel hos ett specifikt drivmedelsbolag. Både kreditkort och tankkort erbjuder även diverse förmåner som till exempel cashback, andra rabatter, och poäng som kan användas i kortutgivarens poängshop.

På jämförelsesidor kan du mer noggrant jämföra olika kreditkort, tankkort och andra typer av kort som resekort och shoppingkort. I denna text får du en snabb genomgång av vad du bör tänka på när du funderar på att skaffa tankkort.

Faktorer att ta hänsyn till vid val av tankkort

Som vid alla ekonomiska beslut, är det bra att överväga både fördelar och nackdelar mellan olika val. Hur skiljer sig då tankkorten åt? Nedanstående punkter är en bra grund att börja jämförelsen med:

  • Kostnader och avgifter
  • Andra förmåner
  • Sparränta
  • Bensinstationer

Rabatt och kostnader för tankkort

Rabatten på drivmedel är för de flesta den viktigaste aspekten med ett tankkort – det är ju den unika fördelen gentemot andra typer av kort. Rabatten ligger på mellan 15 och 25 öre per liter enligt kreditskortsguiden.se. Det gäller samtidigt att väga rabatten mot eventuella kostnader och avgifter, och andra tilläggstjänster som kan prioriteras högre.

De allra flesta drivmedelsbolag erbjuder tankkort utan årsavgift. Shell tar ut en fakturaavgift vid delbetalningar, men i övrigt är standard att det inte finns några extra avgifter för att äga eller använda tankkortet.

Under vissa perioder erbjuder drivmedelsbolagen dessutom extra rabatt. Till exempel har Preem utlovat 35 öre per liter i rabatt under sommaren 2023 i stället för det normala 25 öre. Det är så klart viktigt att noggrant läsa igenom kortutgivarnas villkor innan man ansöker och beställer, eftersom villkor kan ändras. Detta gäller alla typer av kreditkort, inklusive tankkort.

När det gäller bensinrabatten är det också viktigt att komma ihåg att det alltid är skillnad på bemannade och obemannade bensinstationer. Rabatten på obemannade stationer är i normala fall lägre. Till exempel ger Circle K, Shell och Remember Flex ingen rabatt på obemannade stationer.

Andra förmåner än bensinrabatt med tankkort

De mest populära gratis tankkorten i Sverige är Preem Mastercard, Shell Mastercard, Circle K Mastercard, Remember Flex (Preem) och OKQ8 Visa. Utöver bensinrabatt erbjuder de även bonus vid köp i deras respektive bensinmackar (förutom Remember Flex). OKQ8 Visa erbjuder högst bonus på 2 % och lägst bonus ger Shell och Circle K på 0,3 %.

Bonus fås även på övriga köp utanför bensinstationerna med alla kort. Här ligger procentnivån relativt lika hos alla bensinstationer, från 0,25 % till 0,6 %. Intjänad bonus fås antingen i form av en värdecheck eller så dras det av på månadsfakturan. En annan förmån som samtliga tankkort erbjuder är en reseförsäkring som fås när resan betalas med tankkortet. Detta är standard för princip alla kreditkort, men det kan vara bra att veta att detta även i normala fall gäller tankkort.

Se till att rätt bensinstationer finns nära hushållet

Antal bensinstationer och var de finns är något som ofta glöms bort när man ska välja tankkort. Men det är en väsentlig del, inte bara ur praktisk hänsyn, utan även ekonomisk. Tillgängligheten kan göra stor skillnad.

Om man till exempel bor i Oskarshamn och det bara finns en enda station mitt i centrum där tankkortet kan användas kan det ta mycket tid att ta sig dit, vilket i sin tur också ökar bensinförbrukningen. Glöm därför inte att kolla upp hur många bensinmackar av olika slag som finns runt omkring hushållet, och längs med de sträckor som normalt körs.

Tillfällen då vanligt kreditkort lämpar sig bättre än tankkort

Om ett kreditkort skaffas med det primära syftet att få rabatt på drivmedel, då är tankkort i de flesta fall det bästa valet. Men det finns situationer där andra typer av kreditkort kan vara ett bättre val.

Den största fördelen med att använda ett kreditkort istället för tankkort, är att kreditkorten inte är låsta till ett specifikt drivmedelsbolag. Det kan användas överallt. Även om de inte ger rabatt på en specifik bensinmack, så ger kreditkort istället generellt högre bonusar eller cashback. Det är i grunden en smaksak där inget alternativ kan sägas vara allmänt bättre eller sämre – det handlar om ens situation, prioriteringar samt vad som anses ha högst värde för personen i fråga.